Utryg Tilknytning - Ængstelig/Ambivalent (Karakteristika)

Desorganiseret tilknytning (Karakteristika)

skræmt barn 3

Desorganiseret tilknytning (Karakteristika)

Et samspil præget af:  (forældrene udviser)

Uforudsigelighed

Inkonsistens

Defekt omsorgssystem hos forældre

Skræmt eller skræmmende adfærd

Vold

Overgreb

Seksuelt misbrug

Krænkelser

Hån

Fysisk og psykisk mishandling

o.a.

Barnet er fanget i dilemmaet mellem instinktivt at søge tryghed og knytte sig til den voksne,  samtidig med, at det er  bange for den voksne, da det er den voknse, der er mest farlig for barnet. At blive sat på sådan en umulig opgave kan føre til alvorlige tilknytningsforstyrrelser og barnet vil være meget uforudsigeligt, splittet og uden indre ro.

Angst, kaos og destruktivitet: (tilknytningsmønsteret viser sig på følgende måde)

Panik og angst i forhold til at indgå i relationer med andre

Voldsomme og skiftende humørtilstande

En oplevelse af indre og ydre kaos

Hypersensibilitet

Stress, panik og et nervesystem i evigt alarmberedskab

Overvældethed

Oplevelse af uvirkelighed, at være levende død

Svært ved at læse andre og deres intentioner

Lille eller ingen empatiske kompetancer

Svært ved at læse, hvad der er sikkert og hvad der er farligt

Kan blive tiltrukket af farlige og ekstreme situationer

Misbrug af forskellig art

Selvdestruktivitet

o.a.

Forældrenes adfærd vil typisk være ekstremt skræmmende, meget kaotisk og uforudsigelig og der vil forekomme voldsomme skift mellem ekstreme tilstande; den voksne kan fx være rolig et øjeblik for at bryde ud i voldsomt raseri det næste.   På den måde bliver barnet fanget i et voldsomt dilemma omkring både at søge sine forældre og flygte fra dem. Uanset hvad barnet gør, kan det ikke få det, som det har behov for. Desorganiseret tilknytning er således det alvorligste udtryk for utryghed, et menneske kan vise, og samspillet med forældrene bygger grundlæggende på angst.

I det desorganiserede tilknytningsmønster har barnet ikke, som ved det afvisende og ængstelige mønster, kunne finde en brugbar overlevelsesstragtegi, i forhold til forældrenes adfærd, ved enten at lukke ned for tilknytningen, som ved det afvisende mønster eller at skrue op for det, som ved det ængstelige mønster.

Forældrenes egen adfærd, er det der skræmmer barnet allermest. Barnet er på den ene side biologisk indrettet til at søge beskyttelse hos sine forældre, på den anden side er det netop forældrene der udgør det mest farlige for barnet. Det kan være i form af vold, overgreb, incest, krænkelser eller anden form for fysisk eller psykisk mishandling.

Derfor kan det desorganiserede tilknytningsmønster, af indlysende grunde, producere store, både intrapsykiske og relationelle, vanskeligheder.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Utryg Tilknytning - Ængstelig/Ambivalent (Karakteristika)